Відмінність Шу-пуеру від Шен-пуеру
Основні критерії відмінності
Всього існує в світі 2 види пуерів - це Шу і Шен. Вони обидва виробляються в китайській провінції Юньнань. І, здавалося б, одні і ті ж майстри виробляють ці пуери. Однак, чаї мають принципові відмінності - в технології виробництва, смаку, ароматі і кольорі.
Шен-пуер має світлий відтінок, а Шу-пуер темний. Якщо тримати в руках 2 види цих пуерів, то можна їх відрізнити з легкістю за кольором. Це стосується і вже завареного чаю. З Шен виходить прозорий і світлий настій. А ось Шу вийде непрозорий і темний.
Відносно ароматів, то тут теж є кардинальні відмінності. Шен-пуер має солодкуватий фруктовий запах, який, до того ж, ще й дуже насичений. В ароматі Шу-пуеру відчувається «тяжкість» і віддалені відтінки «серпанок». Землянистий аромат Шу переплутати неможливо ні з чим іншим.
Шен-пуер має оригінальний кислуватий смак і солодкувате витончене післясмак. При перетримці напою, він дасть неприємну гіркоту. Шу-пуер, в свою чергу, не кислий і не солодкий. У ньому присутні вишукані шоколадні нотки.
Відмінності в технології виробництва
Виробництво Шен-пуеру являє собою цілу складну науку. Основний принцип - тривале зберігання. Простіше кажучи, чай повинен бути витриманим. Для виробництва необхідні пагони і листочки. Потім вони пропарюють, прожарюються або ж просто сушаться на сонці. У розсипний стані чай залишають на пару років і тільки потім його пресують. Створення такого чаю досить складне і дуже тривалий за часом. Головна мета - «состаривание» Шен-пуеру.
Шу-пуер створюється набагато швидше і простіше. Чай під дією вологи сквашується. Листочки збираються поступово і в невеликих обсягах. Вони за допомогою води обробляються. Після чого, чай складається в спеціальні купи і накривається тканиною. В такому стані чай знаходиться від 60 до 90 днів. Тільки після цього, чай висушується. Його можуть залишити в розсипному стані, а можуть і спресувати.