Матча (Matcha tea)
Історія сорту
Матчу - це сорт чаю, батьківщиною якого є Японія. Він був найулюбленішим напоєм буддистських ченців в період середньовіччя. Саме з їх руки чай і набув поширення у багатьох країнах світу. Зелений чай Матчу дуже незвичайний і володіє незабутнім смаком.
Особливості виробництва
Сезоном Матчу в Японії вважається осінь. Народження сорти відбувається в напівтемряві. За пару тижнів до моменту збору врожаю, ранньою весною, чайні кущі вкриваються рисової соломою від променів сонця. Таким чином, зростання листя значно сповільнюється і вони добре збагачуються корисними амінокислотами. Спочатку збираються і переробляються листя, після чого, вони запечатуються в спеціальні контейнери і до осені прибираються під землю. Восени ємність дістають і ретельно перемелюють листя, які перетворюються в порошок. Смак і аромат чаю квітковий, дуже приємний, а багато хто говорить, що неземний.
Корисні властивості для організму
Найголовніший компонент чаю Матчу - це катехіни. Вони допомагають імунітету впоратися з багатьма хворобами. Більш того, вони борються проти онкологічних захворювань. Напій прискорює процес обміну речовин, зберігає будь-яку фігуру стрункою і прибирає так званий «поганий» холестерин. Чай Матчу здатний максимально концентрувати увагу, він покращує процеси запам'ятовування, знімає стрес, втому і надає відмінну бадьорість. Тому напій рекомендований до вживання в першій половині дня.
Цікаво, що Матчу є чудовим антисептиком. Їм можна полоскати ясна і горло. В одній чашці напою міститься багато калію, кальцію, заліза, білка, вітамінів А і С.
Спосіб заварки
Процес заварювання Матчу чаю дуже простий - половина чайної ложки на 50 мл води, яка не повинна бути дуже гарячою (80-85 градусів). Чашку заздалегідь слід трохи підігріти. Холодний напій такий же смачний і ароматний. З ним можна приготувати оригінальні коктейлі або лимонад.



