Лапсанг Сушонг (Lapsang Sushong)
Історія сорту
Лапсанг Сушонг є сорт черноного чаю, прийшов з провінції Фуцзянь. Відомим напій став з 17 століття. Тривалий час сорт чаю називався чоловічим, оскільки його дуже любили курці. За легендою, цей чай шалено любив прем'єр-міністр Великобританії У. Черчілль. Це пов'язано з тим, що аромат напою нагадував йому сигари. І сьогодні чай поставляється в британський парламент. Сорт чорного чаю Лапсанг Сушонг став затребуваним і серед прекрасної половини людства.
Особливості виробництва
Чай отримав назву «Дегтярний» або «копчений». Пов'язано це з секретами виробництва продукту. Для виготовлення сорти беруться великі чайні листи. Після того, як урожай зібраний, листя підсушують на сонці і скручуються. Все це здійснюється близько біля вогню протягом 6-8 годин для того, щоб запах зелені максимально вийшов. Після підсушування листків, чай Лапсанг Сушонг підсмажують. Чай просочується сосновим ароматом, тому що його прогрівають на дровах з сосен. За смаком сорт чаю є досить таки незвичайним і оригінальним. Для того, щоб повністю зрозуміти всю суть, спробувати напій потрібно кілька разів. Люди, що пробують вперше такий незвичайний чай, порівнюють його запах з серпанком, копченою ковбасою.
Корисні властивості для організму
Про корисні властивості напою можна говорити нескінченно, оскільки Лапсанг Сушонг - це джерело вітамінів. Серед основних виділяються:
- Поліпшення функціонування серцево-судинної системи.
- Очищення організму від різних шлаків і інших шкідливих речовин.
- Підвищення імунітету.
- Істотне поліпшення працездатності.
- Гарне вплив на ясна і зуби.
- Підвищення тонусу всього організму.
Чай виступає відмінним зігріваючим засобом. Його рекомендується пити після фізичних навантажень в холодну пору року. Наприклад, лижні прогулянки або альпінізм.
Спосіб заварки
Бажано, заварювати чай в глиняному чайнику. На 1 чайну ложку заварки вистачить 200-300 мл води 90 градусів. Заварюється напій 7-10 хвилин. Витримує чай 3-4 заварки. При бажанні можна додати в напій лимон. Пити такий чай можна в поєднанні з якимось гострим блюдом.