Класифікація китайського чаю
Що таке китайський чай?
Все, як правило, звикли вважати чай напоєм. Однак, з упевненістю можна говорити, що чай є окремим рослиною. Воно являє собою дерево або чайний кущ. Виростають такі рослини в дикій природі. Сортів і видів чаю існує безліч. При цьому, чайне листя, які збираються з одного дерева, зовсім не підійдуть для приготування інших видів. Сировина для чаю збирають до 6 раз на рік.
Види китайського чаю
Китайський чай підрозділяється на 6 видів. Вони класифікуються також на різновиди. Кожен вид має свої корисні властивості. Отже, класифікація виглядає наступним чином:
- Зелений чай.
- Жовтий чай.
- Білий чай.
- Улун. У свою чергу, буває світлим і темним.
- Чорний (пуери, Хей Ча).
- Червоний чай.
Особливості кожного виду чаю
Зелений чай відноситься до напоїв, які потребують особливої уваги в процесі приготування. Використовується ніжне і молоде сировину. Створення унікального і дуже корисного чаю відбувається вручну.
Жовтий чай - це продукт, який взяв в себе деякі особливості білого і зеленого чаю. Він відноситься до слабоферментірованним. Процес виробництва такого чаю включає в себе дуже тривалий ловлення і подальше вилежування.
За особливостями виробництва з зеленим чаєм схожий білий чай. Однак, його без додаткових етапів подвяливают і потім сушать. На чайних нирках присутній білий ворс, тому напій і отримав таку назву.
Улун також іменується бірюзовим чаєм. Буває світлим (слабоферментірованний) і темний (сільноферментірованним). Ці 2 різновиди значно відрізняються за смаковими якостями і зовнішнім виглядом.
Чорний чай відрізняється за рецептами виготовлення, смаковими властивостями. Пуери славляться сильною ферментацією в процесі виробництва. Використовуються як листя, так і нирки.
Червоний чай традиційно в Європі називають чорним. Це викликає непорозуміння і постійну плутанину. Червоний напій представляє собою чай з дуже глибокої ферментацією. Його не слід ототожнювати з каркаде, тому що Це не одне і те ж.